Silikonowe węże i wężyki to popularne produkty stosowane w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Jakie są ich główne właściwości? Gdzie można zobaczyć je najczęściej?

Silikon – sprawdzony w branży spożywczej

Branża spożywcza coraz częściej korzysta z automatyzacji metod produkcji. Wymagane jest wówczas zastosowanie odpowiednich maszyn oraz instalacji, które pozwalają na prowadzenie prac produkcyjnych.

W nowoczesnym przemyśle spożywczym bardzo często stosuje się wyroby z silikonu. Są one wysoce bezpieczne dla produktów spożywczych – zachowują neutralność (obojętność) fizjologiczną, a przez to nie wpływają na zmianę ich smaku, zapachu czy właściwości.

Wśród popularnych produktów silikonowych używanych branży spożywczej znajdują się także węże silikonowe i wężyki silikonowe oferowane w wielu średnicach i kolorach do wyboru.

Właściwości węży i wężyków silikonowych:

  • mogą pracować w szerokim zakresie temperatur – od -60 stopni C do +200 stopni C
  • wykazują bardzo dobrą elastyczność
  • są odporne na tlen i ozon
  • nie są podatne na działanie światła słonecznego
  • zmniejszają ryzyko rozwoju bakterii, grzybów
  • są dobrymi izolatorami elektrycznymi

Węże silikonowe i wężyki silikonowe przeznaczone do użycia w branży spożywczej posiadają odpowiednie atesty higieniczne, w tym między innymi atesty PZH oraz atesty FDA.

Zastosowanie węży silikonowych w zakładach spożywczych

Węże silikonowe branży spożywczej wykorzystywane są do transportu różnego rodzaju substancji, na przykład wody, mleka, soków, wina, a także wielu innych płynów.

Różne rodzaje wężyków pozwalają na indywidualne dopasowanie ich do typu substancji, z którymi mają współpracować. Producenci dostarczają je także w wielu kolorach, co dodatkowo ułatwia tworzenie instalacji oraz identyfikację odpowiednich substancji.

Podsumowując, węże silikonowe oraz wężyki silikonowe posiadają bardzo szerokie zastosowanie w zakładach spożywczych. Różne typy tych produktów, a także ich korzystne właściwości powodują, że sa one dzisiaj niezastąpione w nowoczesnej produkcji spożywczej.