Silikonowe węże i wężyki to popularne produkty stosowane w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Jakie są ich główne właściwości? Gdzie można zobaczyć je najczęściej?
Silikon – sprawdzony w branży spożywczej
Branża spożywcza coraz częściej korzysta z automatyzacji metod produkcji. Wymagane jest wówczas zastosowanie odpowiednich maszyn oraz instalacji, które pozwalają na prowadzenie prac produkcyjnych.
W nowoczesnym przemyśle spożywczym bardzo często stosuje się wyroby z silikonu. Są one wysoce bezpieczne dla produktów spożywczych – zachowują neutralność (obojętność) fizjologiczną, a przez to nie wpływają na zmianę ich smaku, zapachu czy właściwości.
Wśród popularnych produktów silikonowych używanych branży spożywczej znajdują się także węże silikonowe i wężyki silikonowe oferowane w wielu średnicach i kolorach do wyboru.
Właściwości węży i wężyków silikonowych:
- mogą pracować w szerokim zakresie temperatur – od -60 stopni C do +200 stopni C
- wykazują bardzo dobrą elastyczność
- są odporne na tlen i ozon
- nie są podatne na działanie światła słonecznego
- zmniejszają ryzyko rozwoju bakterii, grzybów
- są dobrymi izolatorami elektrycznymi
Węże silikonowe i wężyki silikonowe przeznaczone do użycia w branży spożywczej posiadają odpowiednie atesty higieniczne, w tym między innymi atesty PZH oraz atesty FDA.
Zastosowanie węży silikonowych w zakładach spożywczych
Węże silikonowe branży spożywczej wykorzystywane są do transportu różnego rodzaju substancji, na przykład wody, mleka, soków, wina, a także wielu innych płynów.
Różne rodzaje wężyków pozwalają na indywidualne dopasowanie ich do typu substancji, z którymi mają współpracować. Producenci dostarczają je także w wielu kolorach, co dodatkowo ułatwia tworzenie instalacji oraz identyfikację odpowiednich substancji.
Podsumowując, węże silikonowe oraz wężyki silikonowe posiadają bardzo szerokie zastosowanie w zakładach spożywczych. Różne typy tych produktów, a także ich korzystne właściwości powodują, że sa one dzisiaj niezastąpione w nowoczesnej produkcji spożywczej.
Najnowsze komentarze